Doğal bir hayat yaşamak doğal ürünlere yönelmekle mümkündür. Hayat standartının yüksek olması için doğal ve sağlıklı bir yaşam biçimi benimsenmesi gerekir. Beslenme, uyku gibi alışkanlıklar yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Enerjinin yerinde olması için düzenli bir uyku rutini oluşturmak gerekir. Uyku sağlığı için ise uyunacak odanın, yatak ve uyku ürünlerinin kişiye uygun olması gerekir. Günün yorgunluğundan kurtularak rahat bir uyku deneyimi yaşamak üzerinde uyunacak yatağın hijyenik olmasına ve doğal malzemelerden üretilmesine bağlıdır. Üzerinde uyunan, vakit geçirilen yatağın kalitesi, malzemesi, kumaşı gibi özellikleri kaliteli olmalıdır. Kullanıma bağlı olarak zamanla yatak kirlenebilir ve bu kirler hastalık yapan bakterilere dönüşebilir. Çarşaflar, nevresim takımları gibi uyku ürünleri sıklıkla değiştirilse de yatak temizliği de periyodik olarak yapılmalıdır! Yatağın üzerine serilen temiz çarşaflar hijyen açısından iç rahatlatsa da yatağa işleyen kötü koku ve bakterileri gözle görmek mümkün değildir. Birçok mikroorganizma bizler fark etmeden yatağa yer etmiş olabilir! Ortalama olarak günlük vaktin üçte biri yatakta uyuyarak geçirilir ve bu durum baz alındığında yatak temizliği sağlık açısından son derece önemlidir. Yatak temizliğinde doğru bilinen yanlışlar vardır. Burada önemli nokta hijyen esaslı bir temizlik yapılması ve yatağın formuna zarar verilmemesidir. Düzenli aralıklarla yapılan yatak temizliğiyle yatak, tozdan ve kirden korunabilir ve sağlıklı bir uykuya zemin hazırlanabilir! Bu noktada bilinecek bazı püf noktalar oldukça işe yarayacaktır.
Yatak Temizliğinde Püf Noktalar
Gün içinde yaşanan stresi, yoğunluğu, gerginliği atmak için ılık bir duş ve iyi bir uyku uzmanlarca önerilmektedir. Konforlu bir uyku içinse uyunacak oda havalandırılmış, temiz ve ferah olmalıdır. Evlerde her gün kullanılan yataklar için periyodik olarak bir temizlik yapılması gerekmektedir. Daha zinde ve sağlıklı uyanmak için bu bakımların yapılması şarttır diyebiliriz! Yatak odası havalandırılırken pencereden gelen toz, kir, bakteri gibi şeylerle uyurken dökülen saçlar ve deri döküntüleri yatağı kirleten başlıca etkenler arasında yer alır. Her yatağın kendine has özellikleri olduğu için yatak temizliğinde mutlaka yatağın kullanım talimatlarına bakılmalıdır. Çift taraflı yataklarda yılda bir kez yatağın diğer yüzü çevirilerek kullanılmalıdır. Ayrıca yatak nemli ve rutubetli bir ortamdaysa periyodik olarak havalandırılmalıdır. İlk olarak yatağın üzerine örtülen çarşaf, yastık, nevresim takımı gibi ürünler kaldırılmalıdır. Kirlenen çarşaflar, battaniyeler uygun programlarda yıkanmalıdır. Bu uyku ürünlerinin yıkandıktan sonra iyi bir şekilde kuruduğundan emin olunmalıdır. Yataklarda alez kullanılması kirlerin yatağa nüfuz etmesini engellemesi bakımından faydalı olacaktır! Yatak temizliği için zararlı kimyasal kullanmak yapılan en büyük hatalardandır. Daha temiz olacağı hissiyle yapılan bu hata yatağın formuna zarar verir ve sağlık açısından da son derece elverişsizdir. Bu sebeplerden doğal ürünlere yönelmek en doğrusudur.
Yataktaki Lekeleri Doğal Ürünlerle Temizleyerek Yok Edin!
Yatağın üzerindeki uyku ürünleri kaldırılıp yıkandıktan sonra yatak hepa filtreli bir süpürgeyle süpürülebilir. Bu noktada ise süpürgenin başlığının temiz olduğundan emin olunmalıdır. Aksi taktirde yatak daha da kirlenebilir. Yataklarda uzun süreli kullanıma bağlı olarak oluşan sarı lekeleri doğal malzemeler yardımıyla çıkarmak veya seyreltmek mümkündür. Yataktaki lekeli bölgeye beyaz sirke püskürtülüp 5 dakika bekletildikten sonra karbonat serpilmelidir. Karbonat köpürdükten sonra mikrofiber bez yardımıyla lekeli kısmı ovarak silmek sararmış lekeleri azaltacaktır! Gözle görülmeyen tozlar, bakteriler, kötü koku, ölü deri gibi partiküller yatağı kirletebilir. Aynı zamanda çay, kahve gibi lekeler de hoş bir görüntü oluşturmaz. Bu durum hijyen açısından tehlikelidir, uyku kalitesini de olumsuz yönde etkiler. Bunu engellemek için bir diğer yöntem temizleyici özelliğiyle bilinen karbonatı yatağın üzerine yaymak ve sevdiğiniz bir kokudan bir kaç damla damlatmaktır. Daha sonra ise yüzey süpürülüp havalandırılmalıdır. Bu doğal yöntem yaygın olarak kullanılmakta ve yatak temizliğinde istenen sonucu vermektedir.
Yatak temizliğinde kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Özellikle çamaşır suyu, kimyevi deterjanların kullanımdan kaçınılmalıdır. Yatağın kılıflı olması temizliği daha da kolaylaştırır. Yatağın yüzeyi ılık bir sabunlu suyla ovarak silinebilir. Burada önemli nokta bezin çok ıslak kalmaması ve sıcak su kullanılmamasıdır! Yatak üzerinde biriken tozların temizliğinden emin olduktan sonra yatağın havalandırılması için gerekli ortam sağlanmalıdır. Böylelikle kötü kokular da yataktan kalkmış olacaktır. Yatağı temiz bir şekilde kullanarak muhafaza etmek için yatak odası sıklıkla havalandırılmalıdır. Sabah vaktiniz çok kısıtlı olsa bile yatağı dağınık bırakmak yerine bir örtüyle örtmek temizlik bakımından fayda sağlayacaktır. Akşam gelindiğinde tüm gün giyilen ve dışarıdaki havadan tozlara maruz kalan kıyafetlerin yatağa bırakılmaması da bu noktada önemli bir kriterdir. Yatağın üzerine serilen çarşafların lastikli olanlardan tercih edilmesi daha doğru bir tercih olacaktır. Lastikli çarşaflar yatağı komple sardığı için daha iyi koruyuculuk sağlar. Mümkünse bu tarz çarşaflar tercih edilmelidir. Yatağın temizliği ve rahatlığı iyi bir uyku üzerinde belirleyici olduğu için bunlara dikkat edilmelidir. %100 doğal malzemelerden üretilen Morpho Sleep visco yatakları ve uyku ürünleri son derece hijyeniktir. Kaliteli kumaş yapısıyla Morpho visco yataklar nem tutmaz ve kolaylıkla yıkanabilir. Normal kumaşlara göreyse daha çabuk kuruyan yapıya sahiptirler. Çift taraflı da kullanılabilen Morpho visco yataklar, kullanım kolaylığı da sağlar. Uluslararası standartlara sahip olan visco yataklar, eşsiz katmanlara sahip yapısıyla ise konfor vadeder. Birbirinden farklı ebatlarıyla ve yatak sertlik dereceleriyle kendinize en uygun Morpho Sleep visco yatağı kolaylıkla seçebilirsiniz.
Uykunun en doğal halini yaşamak için Morpho Sleep visco yataklara göz atabilirsiniz!