Uyku bebeklikten yaşlılığa hayatın her evresinde büyük öneme sahip bir ihtiyaçtır. Günlük hayatın idamesinde yeterli ve kaliteli uyku olmazsa olmaz bir nitelik taşır. Uykudan istenilen verim alınamadığında bazı aksaklıklarla karşı karşıya kalmak ise kaçınılmazdır. Bebeklik ve çocukluk döneminde uyku çok büyük önem taşır. Çünkü beynin aktiviteleri uykuyla gerçekleşir. Uyku bu dönemde çocuğun sağlığı ve gelişimi açısından temel etkendir. Bu dönemde uyku sorunu yaşayan çocuklar öğrenmede güçlük yaşayabilirler. Araştırmalarda bebeklik döneminde uyku problemi yaşayanların çocukluk ve yetişkinlik döneminde de bu sorunla karşılaştığı saptanmıştır. Hayatın her döneminde düzenli uyku bu bakımdan önemlidir. Yetişkinlik dönemiyle beraber uyku ihtiyacının azaldığı görülür. Yaşlılık döneminde ise uyku alışkanlıkları değişebilir. Özellikle bu dönemde vücudun da hassaslaşmasıyla birlikte iyi bir uykuya olan ihtiyaç artar. Bu bakımdan yaşlılık döneminde genel olarak ortopedik yatak ürünlerin tercih edilmesi sağlık açısından önemlidir.
Yaşlılık Döneminde Uyku ve Uyku Sorunları
Yetişkinliğin daha ileri bir evresi olan yaşlılık döneminde vücutta bazı fiziksel ve zihinsel değişiklikler görülür. Biyolojik yaşlanmayla birlikte kişilerin ihtiyaçları da buna paralel olarak değişebilmektedir. Yaşlılık döneminde vücutta fiziksel olarak birçok değişiklik meydana gelir. Kas kuvvetinin ve gücün azalması, daha sık hastalanma, boyun kısalması, saç renginin değişmesi, görme ve işitmedeki gücün azalması gibi ortaya çıkan belirtiler bu değişikliklere örnektir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yaşlıların uyku sırasında muzdarip olduğu bazı sorunlar oldukça yaygındır. Yaş almayla birlikte uyku ihtiyacı azalır. Araştırmalara göre yaşlıların ortalama 6-8 saat uyumaları onlar açısından yeterli görülür.
Yaş ilerledikçe uykuya dalmanın zorlaşması ve uyku süresinin de kısalmasıyla bazı sorunlar ortaya çıkar. Yaşlılık döneminde yaygın görülen uyku sorunlarından biri de uyku apnesidir. Uyku sırasında solunumun kısa aralıklarla durmasıyla geçici boğulmalar yaşanabilir. Uyku apnesi sırasında kandaki oksijen seviyesi düştüğü için beyin uyanır bu da uykunun bölünmesine sebep olur. Geceleri horlama sorunu olanlar ve uyku apnesi teşhisi konulan yaşlıların bu durumu ihmal etmeden bir uzmandan yardım almaları sağlıkları açısından önemlidir. Bunların dışında yaşlılık döneminde sıklıkla ortaya çıkan kronik ağrılar, akciğer ve solunum rahatsızlıkları da uykunun kalitesini düşürür ve kesintisiz uyku gittikçe zorlaşır. Bu dönemde uyku problemleri dikkati ve konsantrasyonu da azaltacağı için unutkanlık problemi de ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden her dönemde olduğu gibi yaşlılık döneminde de düzenli ve yeterli uykuya ihtiyaç vardır. Uyku kalitesini arttırmak için ise ortopedik uyku ekipmanları tercih edilmelidir!
Yaşlılar İyi Bir Uyku İçin Nasıl Bir Yatak Tercih Etmeliler?
Yaşlılık döneminde daha da belirginleşen uyku problemlerinin önüne geçmek için alınacak bazı önlemler iyi bir uykuya kapı açacaktır. Bu dönemde iyi bir uyku için dikkat edilmesi gereken şeylerin başında vücuda uygun yatağı seçmek gelir. Yaşlılıkta vücudun iyice hassaslaşmasıyla birlikte vücut darbelerden daha çabuk etkilenir. Ayrıca bu dönemde vücudun iyileşme süresi de uzar. Bu yüzden yaşlılık döneminde kullanılacak yatağın kişiye özel ve uygun olması lazımdır.Bu dönemde omurgaya tam destek veren ve uykunun konforunu arttıran ortopedik yataklara yönelmek doğru olacaktır. Uyku kalitesini yukarı çekmek için yatak kalitesini de yukarı çekmek gerekeceğinden doğru yatağı bulmak oldukça önemlidir. Özellikle kronik kas ve eklem ağrısı olan yaşlıların yatak seçimde daha hassas olmaları gerekir. Yatakta dalgalanma olmaması, vücut ağırlığının eşit şekilde dağılması, omurgaya fazla basınç olmaması için yaysız visco yataklar yaşlılar için daha doğru bir yatak tercihi olacaktır. Yaylı yataklar sert yapılarından dolayı bu dönem için pek uygun bir seçenek değildir. Uyku boyunca rahatsız bir şekilde uyumak gün içinde çeşitli tutulma ve kasılmalara sebep olabilir. Bu yüzden hava alabilen, hijyenik açıdan uygun yataklar daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşatır. Omurgayı doğru bir şekilde destekleyen ortopedik yataklar bu dönemde yaşanabilecek çeşitli eklem ağrılarını en aza indirgeyecektir. Dayanıklı yapıya sahip lateks yataklar yaşlılar için önerilen yataklardandır. Lateks yataklar vücudu doğal bir şekilde sarar, kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Morpho Sleep, uluslararası standartlara sahip visco ve lateks yataklarıyla yaşlılık dönemindeki uykunun kalitesini arttırmaya yardımcı olur. Morpho Sleep yüksek hava geçirgenlik özelliğine sahip olan vücudu en sağlıklı şekilde kavrayan ortopedik yataklarıyla yaşlılık dönemindeki uyku problemlerini en aza indirger!