Yıl boyu devam eden yoğun çalışma temposu sonrası tatile çıkmak bedenin ve zihnin deşarj olması için oldukça gereklidir. Uzun bir süre aralıksız çalışmak, kişinin kendine yeterli vakit ayıramaması var olan iş, okul yoğunluğu stresi daha da artırabilir. Herkesin tatil anlayışı ve zevki farklılık gösterse de günlük rutinin dışına çıkıp biraz mola vermenin sayısız faydası vardır. Uzmanlar; tatil rotası çizmenin, seyahat planı yapmanın bile kişiyi sosyal, fiziksel, ruhsal olarak olumlu yönde etkilediğini belirtiyor! Ayrıca konu üzerinde araştırma yapan bilim insanları günümüzün en yaygın problemlerinden olan depresyon, aşırı stres kaynaklı psikolojik rahatsızlıklara çözüm olarak tatile gitmeyi önermekte.
Tatile çıkıldığında stres hormonu olan kortizolün düştüğü, iletişimin kuvvetlendiği, kişinin kendine olan güveninin arttığı bunlara dayalı da bağışıklık sisteminin güçlendiği saptanmıştır. Tatilin faydaları oldukça fazla olmakla birlikte tatil dönüşü beslenme, uyku gibi hayati ihtiyaçların düzeni bozulabilir. Tüm yaşamsal faaliyetlerimizi düzenleyen bu ihtiyaçların sağlıksız bir hâl alması hayat kalitesini doğrudan etkiler. Bu yüzden tatil dönüşü uyku düzenini yeniden kazanmak son derece önemlidir.
Uyku, Beslenme ve Egzersiz Düzenine Sadık Kalın!
Dinlenmiş bir zihin ve bedenle çalışma temposuna dönüş, yapılan işten alınan verimi arttırır. Tatil rehavetinden kişisel rutinlere geçiş her ne kadar zorlayıcı olsa da bazı planlamalara sadık kalmak gerekir. Kaliteli uykunun hayat üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Yeterli ve düzenli uyku sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı haline getirilmelidir. Toplumda yer alan “uykunun boşa geçen zaman” olarak değerlendirilmesi son derece yanlış bir algıdır.
Tatildeyken geç uyuyup geç uyanmak yaygın bir eğilimdir. Sabahları düzenli bir kalkış saati belirlenmesi bu alışkanlığı kırmada etkili bir yoldur. İhtiyaç duyulan uykunun alınması vücudu dinç kılarak gün içinde enerjik olmanızı sağlayacaktır. Erken uyanmak pek çok kişinin hayatının bir parçası! Erken uyanılsa dahi çoğu kişi yorgun ve uykusuz hissetmekten mustarip olduğunu belirtmekte. Vücudun biyolojik ritmine sadık kalmak için benzer saatlerde uyuyup uyanmaya özen gösterilmelidir. Uykuya geçmeden önce ılık bir duş da bu konuda yardımcı olacaktır. Ayrıca yatak odasını uykuya uygun hale getirmek, kişinin vücut fizyolojisine uygun yatak ve kaliteli uyku ürünlerini tercih etmesi de oldukça önem teşkil eder.
Tatil sonrası aşırı abur cubur, yağlı ve ağır yemekler yemek, asitli içecekler tüketmek mide ve bağırsak sorunlarına davetiye çıkarabilir! Bu durum şişkinlik yaratacağından uykuya geçiş de zorlaşabilir. Özellikle akşam saatlerinde aşırı kafein ve asit içeren içeceklerden uzak durulmalı mümkünse gün içinde hafif egzersizler yapılmalıdır. Düzenli olarak yapılan egzersiz gün içerisinde duyulan uykusuzluk hissini azaltmada yardımcıdır. Uyumadan 2-3 saat evvel yoğun işler yapmaktan kaçınılmalıdır. Tatil dönüşü bu rutinlere uyarak uyku düzeninize kolaylıkla adapte olabilirsiniz!
Uyku kalitenizi arttırmak ve Morpho Sleep ürünleriyle ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız!