Enerjik ve zinde hissetmede iyi bir uykunun etkisi göz ardı edilemez bir gerçektir. Nasıl ki dengeli ve yeterli beslenilmediğinde bağışıklık sistemi zayıflıyorsa iyi uyunmadığında da vücut kendini yenileyemez, bünye zayıflamaya başlar. Gündelik koşturma içerisinde zihinsel ve bedensel olarak yorulan vücut uyku esnasında dinlenip yenilenir. Hayatın yadsınamayacak çoğunluğu da uykuda geçer. Bu sebeplerden iyi bir uyku sağlıklı bir yaşama zemin hazırlar. İyi bir uyku için pek çok şey yapılabilir. Uyunacak odanın uykuya uygun olması en gerekli ve temel şartlardandır. Yatağın ve uyku ürünlerinin yanısıra odanın sıcaklığı da uykuyu doğrudan etkiler.
Oda Sıcaklığı Uykuyu Nasıl Etkiler?
Kaliteli bir uyku için uyunacak odanın sıcaklığı çok önemlidir. Araştırmalara göre ideal oda sıcaklığı yatak odalarında 16-19 derece olmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, oturma odalarının 21 diğer odaların ise 18 derece sıcaklıklarında olmasını önermektedir. Bu sıcaklıklar bebeklere, çocuklara, yetişkinlere ve yaşlılara göre değişebilir. Uyku esnasında oda sıcaklığının ideal sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Kış ve yaz aylarında ideal sıcaklık farklılık göstermektedir. Bu durum dikkate alınarak yatak odası sıcaklığı ayarlanmalıdır. Çok sıcak bir ortamda uyumak vücudun dengesini bozar ve sağlığı olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda uyku düzeni de bozulabilir. Uzmanlara göre 12 derecenin altında olan bir ortamda uyumak ise kalp krizi ve inmeye neden olabiliyor. Ani şekilde soğuktan sıcağa geçmek de ciddi problemlere yol açabilir. Oda sıcaklığı doğrudan uykuyu ve metabolizmayı etkilediği için uyunacak odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir!
Odanın Nem Oranının ve Havanın Uykuya Etkisi
Vücut biyolojik saatine göre uykuya geçişte yavaş yavaş soğumaya başlar. Bu yüzden uyunacak oda ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. İdeal oda sıcaklığı ayarlandıktan sonra bir diğer önemli nokta olan odadaki nem oranına dikkat edilmesi gerekir. Uzmanlara göre bir evdeki nem oranı %60 civarlarında olmalıdır. Nem oranı çok düştüğünde virüs ve bakteriler çoğalabilir bu durum sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Kış aylarında kalorifer kullanımıyla uzun süre kuru hava solumak ağzın ve burnun kurumasına neden olur. Bu durumu engellemek için odanın nem oranına dikkat edilmeli bol sıvı tüketilmelidir. Kalorifer yanına bir kap su konması da nem oranını ideal seviyeye getirmede yardımcı olur. Oda, hijyen açısından aşırı tozluysa bu durum uyku esnasında solunumu zorlayabilir. Bunun sonucunda uykudan alınan verim düşebilir. Uyunacak odanın düzenli olarak havalandırılması aşırı tozun önüne geçer. Oda her gün havalandırılmalı, yatak temizliğine riayet edilmeli, çarşaflar ve nevresimler periyodik olarak değiştirilmelidir. İdeal oda sıcaklığının ve nem oranının ayarlanması iyi bir uyku üzerinde doğrudan etkili olduğu için bu noktalara dikkat edilmesi gerekir!
Sizlerde rahat ve kaliteli bir uyku için Morpho Sleep kalitesi ile üretilmiş visco yatak modellerimizi inceleyebilirsiniz!