Daha İyi Uyumaya Yardımcı Olan Yiyecekler

Daha İyi Uyumaya Yardımcı Olan Yiyecekler

Sağlıklı bir hayat yaşamak beslenme ve uyku düzeninin kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Yetişkin bir insanın günlük alması gereken ortalama kalori ve harcadığı enerji orantılı olmalıdır. Günümüzde uzun ve yorucu çalışma saatleri, aşırı stres ve uyarıcıya maruz kalma gibi faktörler maalesef birtakım beslenme sorunlarını da beraberinde getirmiştir.

Modern yaşantıda insanların zihninde yiyecekler genellikle sağlıklı ve fast food olarak kategorize edilmektedir. Herkesin yeme-içme alışkanlıkları birbirinden farklılık göstermekle beraber bazı alışkanlıklar kültürel ve yöresel damak tadına dayanır. Beslenme alışkanlığında önemli olansa dengeli ve yeterli beslenip yiyeceklerde çeşitlilik oluşturmaktır. Çünkü yenilen içilen her besin vücudu etkiler. Özellikle günümüzde sıkça yaşanan beslenme ve hareketsizlik sorunları yaşam kalitesini doğrudan etkileyen uykuyu etkiler. Uyku kalitesinin düşmemesi için zararlı beslenme alışkanlıklarını bırakıp sağlıklı beslenme rutini oluşturmak hayat tarzının kalitesini arttıracaktır!

Uyku-Beslenme İlişkisi

Sağlıksız besinler tüketmeyi alışkanlık hâline getirmek kişiyi hem fiziksel hem de zihinsel pek çok açıdan etkiler. Özellikle fast food tarzı gıdalara yönelmek kısa ve uzun vadede sağlık açısından oldukça tehlikelidir. Uzmanlar günümüzde obezitenin yaygınlaşmasını bu sebeplere dayandırırlar. Zararlı yiyecekler tüketmek vücutta birçok hormonu etkiler. Beslenme sorunlarından uyku kalitesi de etkilenir. Kaliteden yoksun bir uyku, günlük performansın düşmesine hatta iş hayatında veya sosyal hayatta bazı aksiliklerin oluşmasına da sebep olur!

Uyku ve beslenme birbiriyle yakından ilişkilidir. Fazla kilo, sağlıksız yaşam tarzı beraberinde ciddi rahatsızlıkları getirebilir. Günümüzde beslenme ve uyku kalitesinin düşüklüğünden kaynaklı yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp-damar hastalıkları ciddi oranda yaygınlaşmıştır. Uyku problemlerinden ötürü yorgunluk, halsizlik, odaklanamama gibi sorunlar da oldukça fazladır. Bu sebeplerden dolayı gün planlanmalı, yeme düzeni yaşam tarzına göre sağlıklı olacak şekilde belirlenmelidir. Aksi taktirde uykudan önce tüketilen bazı yiyecekler uyku kalitesini düşürüp uykusuzluğa yol açabilir!

Uyku Öncesi Hangi Yiyecekler Tüketilmelidir ?

Beslenme düzeni kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıklarına göre değişir. Kültürümüzde yer etmiş bazı beslenme alışkanlıkları mevcuttur. Bazı doğru bilinen yanlışlar yüzünden uyku problemleri ortaya çıkabilir! Diyetisyenlere göre uyumadan 3-4 saat önce ağır yiyecekler tüketilmemelidir. Bu tarz ağır ve yağlı yiyeceklerin sindirimi zor olduğu için uykuya dalmada güçlükler yaşanabilir, uyku bölünebilir!

Daha iyi uyumaya yardımcı olan kaliteli uyku ürünleri ve visco yataklar kadar bazı yiyecekleri günlük rutine eklemek kaliteli uykuyu yakalama açısından faydalı olacaktır! Bu yiyeceklerden biri muzdur. İçeriğinde bulunan magnezyum, fosfor ve potasyum sayesinde kasları rahatlatan muz iyi bir uyku için zemin hazırlar. Uzmanlara göre muz sinir sistemini güçlendirirken Tip 2 diyabete karşı da koruma sağlar. Ayrıca B6, B3, B5 ve C vitaminlerini de içeriğinde barındırır. Şekerli bir meyve olan muzu aşırıya kaçmadan tüketmek yerinde olacaktır. Sağlıklı yağları içerisinde barındıran badem de iyi uyku için alternatif bir atıştırmalıktır. Muzda olduğu gibi badem de vücudu ve kasları rahatlatır. Böylelikle uykuya geçiş kolaylaşır! Özellikle gece sık sık acıkanlar ve iştah yönetimi konusunda sıkıntı yaşayanlar için bir diğer besin ise kividir. Kivide C, K ve E vitamini bulunur. Potasyum, antioksidan ve lif açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçeriğindeki faydalı şekerlerden ötürü bal da uyumadan önce yenebilecek besinler arasındadır. Uyku bozukluklarını düzenlemeye yardımcı olan yulaf, melatonin ve B vitamini içerir. Daha iyi uyumaya yardımcı olan besinler arasındadır. Beslenme ve uyku doğrudan birbirleriyle bağlantılıdır. Uykudan önce bu besinleri tüketmeyi alışkanlık hâline getirerek kaliteli ve yeterli bir uykuya erişebilirsiniz!

Ve tüm bunlara ek olarak modern uyku teknolojileriyle rahat bir uyku için tasarlanan Morpho Sleep visco yataklarını inceleyebilirsiniz!

Bloga dön