Her insanın kendine has bir yaşam tarzı vardır. Beslenme, uyku, egzersiz gibi alışkanlıkların kalitesi gündelik yaşantı üzerinde büyük rol oynar. Bu hayati ihtiyaçlar kişiyi mental ve fiziksel açıdan etkiler. İnsanın bu fizyolojik yapısının yanı sıra doğayla entegre olan bir biyolojik saati vardır. Biyolojik saatle vücuttaki hormonların işleyişi bir düzen içinde ilerler. Bu düzenin sapması durumunda gündelik hayatta aksamalar meydana gelebilir!
Biyolojik Ritmin Düzeni
Nasıl ki doğanın kendine göre bir işleyişi ve düzeni varsa insan vücudunun da doğal bir ritimde ilerlemesi gerekir. Beyindeki bazı sinir hücreleri, hormonları işleyişlerini ve metabolik faaliyetleri yöneterek hayat ritmini düzenler. Böylece biyolojik saat oluşur ve bu saate uyumlu şekilde yaşarız.
İnsan organizması aslında gün ışığıyla entegredir. Sabah saat 06.00 gibi vücut uyanır ve kortizon adı verilen hormon salgılanmaya başlanır. 10.00 civarında vücut en yüksek ısısına ulaşır verimlilik de en üst seviyelere ulaşır. Öğlene doğru ise verimlilikte düşüş ve yorgunluk hissi sonucu dikkat dağınıklığı oluşabilir! Bu yüzden uzmanlar tarafından gün ortasında kısa molalar verilmesi ve yapılabiliyorsa kısa şekerlemeler yapılması önerilir. 15.00 gibi enerjide yükselme görülür ve bellek yenilenir. Sindirim 22.00 civarı yavaşladığı için vücut dinamikliğinde de azalma görülür. Gece 24.00-01.00 sularında ise beyin vücudu uyumaya odaklar. Konsantre son derece zayıflar! Bu biyolojik ritimle hayat düzeni oluşur. Uyku, nabız, vücut aktifliği gibi hayati öneme sahip fonksiyonlar biyolojik saate göre işler. Günlük işleri düzenli şekilde yapabilmek, hayatın akışında ilerlemesi için biyolojik saati doğrudan etkileyen beslenme, uyku gibi alışkanlıklara özen gösterilmelidir.
Uyku - Biyolojik Saat İlişkisi
Daha zinde, mutlu bir yaşam için biyolojik saate sadık kalmak son derece önemlidir. Belirli bir uyku düzeni oluşturmak, aynı saatte uyuyup uyanmak bu açıdan gereklidir. Uyku problemleri biyolojik saatin ritmini bozar ve kalitesiz günler yaşamaya sebep olur. Kaliteli uyku düzenini sarsacak her durum bazı aksakların da oluşmasına zemin hazırlar. Çok uzun uçak yolculukları yapmak, jet lag olmak, gece çalışmak, aşırı ışıklı gürültülü ortamda uyumaya çalışmak kişiyi verimli bir uykudan uzaklaştırır. Hayatın olağan akışına olabildiğince az müdahale etmek biyolojik saatin düzenini bozmama açısından önemlidir! Bedenin, zihnin biyolojik saate göre işlemesi için genellikle günlük 7 saatlik bir uyku idealdir. Uyku düzeninin sağlanmasında beslenme de oldukça önemlidir. Uyku sırasında vücut kendini yeniler ve gerekli enerjiyi depolar. Hem kaliteli bir hayat yaşamak hem de biyolojik saate sadık kalmak için yeterli ve kesintisiz uyku şarttır. Bunun için de kişinin kendine uygun yatak ve uyku ürünleri seçmesi gerekir.
Doğal malzemelerden üretilen Morpho Sleep yatakları kişiye konforlu bir uyku deneyimi sunar. Her vücut tipine ve uyku şekline uygun Morpho visco yataklarla sağlıklı bir uyku mümkün! Biyolojik ritmi bozmadan kendinizi kaliteli uykuyla ödüllendirmek için Morpho Sleep uyku ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz!