Hayatın akışında zinde ve sağlıklı olabilmek için iyi bir uyku olmazsa olmazdır. Uyku alışkanlıkları genellikle bebeklik döneminde kazanılır. Bebeklik ve çocukluk döneminde kazanılan bu alışkanlıklar ileriki yaşlarda kalıcı hâle gelebilir. İyi bir uyku için uyku alışkanlıklarına bebeklik döneminden itibaren dikkat edilmesi gerekir.
Bebeklik Döneminde Uyku
Uyku ihtiyacı ve süresi büyüme evrelerine göre değişiklik gösterir. Bebeklikten itibaren yeterli uykuya özen gösterilmesi büyüme açısından son derece önemlidir. Bebeklerin uyku saatleri biyolojik saate göre ayarlanmalıdır. Bebeğin geç saatte uyuyup geç saatte uyanması sağlıklı bir uyku alışkanlığını işaret etmez. Bebekler, uyku problemlerinden dolayı yorgun ve halsiz olabilir. Bu durum uykusuzluğu daha da arttırabilir. Uyku düzeni bozulan bebeklerde uykuya dalmada, derin uyku moduna geçmede güçlük çekilebilir. Kronik uykusuzluğa varan durumlarda ise bebeğin fiziksel ve zihinsel açıdan büyümesinde yavaşlama meydana gelebilir. Bebeklik döneminde uykunun düzenli ve sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Bebeklere ılık banyo yaptırmak, hafif ritimli müzikler dinletmek, uyunulan odanın karanlık olmasına dikkat etmek uykusuzluğa çözüm olabilir. Bebeklere uyku zamanının geldiğini işaret etmek için bazı oyuncaklarla veya bazı kelimelerle hatırlatmalar yapılması bebeğin uyku bilincinin gelişmesinde faydalıdır.
Bebekler İçin Doğru Yatak Seçimi
Bebeklik döneminde bebeğin gelişimi açısından uyku ve beslenme son derece önemlidir. Yeni doğan bebekler günde yaklaşık olarak 16 saat uyurlar. Bu süre bebek büyüdükçe azalır. Bebeğin vücut sistemlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için kaliteli uyku çok önemlidir. Uzmanlar 6. ay itibariyle bebeklerin kendi yataklarında yatmalarını ve sağlıklı uyku alışkanlığı edinmelerini tavsiye etmektedirler. Bebeklik döneminde vücut hassas olduğu ve tam bir gelişime henüz ulaşılmadığı için bebeğin uyuduğu yatağın ona uygunluğu büyük önem taşır. Bebeklerin kesintisiz uyuması gelişimleri açısından önemlidir. Yatak seçiminde bebeğin boy ve kilo gibi fiziksel özellikleri dikkate alınmalıdır. Yeni doğan bebekler için pek çok yatak modeli mevcuttur. Yatak seçiminde yatağın doğru ölçülerde ve doğru malzemelerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Çok yumuşak ve esnek yataklar sanılanın aksine bebekler için pek de uygun değildir. Bu tarz yataklarda bebekler yatağa fazla gömülecekleri için omurga sistemleri bundan kötü etkilenebilir. Orta sertlikteki yataklar bebeklerin gelişimi açısından daha uygundur. Vücudu eşit olarak destekleyen visco yataklar bebekler için oldukça uygundur. Visco yataklar, bebeklerin uyku esnasında terlemesini ve kızarıklık yaşamasını da engeller. Bu tarzdaki yataklarda bebekler daha rahat nefes alır, uyku bölünmeleri de azalır. Ağaç özü kullanılarak üretilen son derece doğal malzemelerden oluşan lateks yataklar da bebekler için uygun yatak modelleri arasındadır. Yaylı yatakların yapısı bebeklerin iskelet sistemine zarar verebilir. Bu yüzden yaylı yataklar uzmanlar tarafından bebekler için tavsiye edilmez. Yumuşak dokusu ve organik özelliklere sahip yapısıyla Morpho bebek yatağı, bebeklerin kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamasını sağlar. Morpho bebek yatakları özel kumaşlarıyla da hijyenik bir yapıya sahiptir.
Bebeğinizin sağlıklı bir uyku alışkanlığı edinmesi için Morpho Sleep bebek yataklarını inceleyebilirsiniz!